Вплив діджиталізації на бізнес-процеси та управління діяльністю підприємств - Лапін, Андрій Валерійович; Грінчук, Інна Олексіївна; Терещук, Володимир Ігорович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Метою цієї статті є аналіз бізнес-процесів та управлінських практик у зв’язку з діловою активністю й використанням цифрових технологій. Простіше кажучи, діджиталізація відіграє ключову роль у тому, як сучасний менеджмент, системи та процеси управління розвивались упродовж багатьох років. У статті представлено новий погляд на те, як цифровізація процесів змінить такі економічні показники, як прибутковість, ефективність праці, управлінські витрати, й пов’язане з цим управління розвитком управлінських систем організації. Дослідження охоплює систематичний огляд відповідної наукової літератури, ілюстративні кейси застосування цифрових систем на різних рівнях бізнесу та оцінку змін у компаніях за допомогою кількісних методів. Праця має на меті поглибити розуміння ролі, яку відіграє інтернет у різних сферах економіки, з урахуванням переваг, які надають різні технології при їх використанні. З’ясовано, що застосування цифрових технологій на практиці веде до зростання прибутковості бізнесу на 30–50% завдяки підвищенню ефективності бізнес-процесів і продуктивності праці на 30%, скороченню управлінських витрат на 33–40%. Розвиток нових технологій для систем прийняття рішень має одну особливість — час для прийняття рішення зменшується на понад 50%, що дозволяє організаціям бути більш гнучкими. Крім того, розвиток цифрового способу ведення бізнесу сприяє скороченню рівнів управління та зменшенню бюрократичної тяганини, що серед іншого й веде до підвищення рівня задоволеності працівників на 20%. Результати дослідження свідчать про те, що здатність компаній використовувати цифрові технології є потужним фактором підвищення їхньої конкурентоспроможності, зокрема у сфері фінансів та операційного менеджменту. Однак ця технологія потребує значних витрат на розвиток людських ресурсів і навіть на адаптацію до неї. Організаціям рекомендується розробити стратегічні часові межі щодо просування нових цифрових рішень відповідно до наявних ринкових та бізнес-вимог.