Аналіз конкурентоспроможності мобільних операторів України на основі бенчмаркінгу: оцінка ринку та формування інноваційного бізнес-середовища - Подзігун , Світлана Миколаївна; Білошкурська , Наталія Володимирівна; Омельяненко , Віталій Анатолійович; Корнєєва, Ольга Олегівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Дослідження спрямоване на оцінку рівня конкурентоспроможності основних мобільних операторів України шляхом проведення бенчмаркінгу. Головний акцент зроблено на трьох найбільших операторах: Київстар, Vodafone Україна та lifecell Україна. Метою статті є порівняння їхніх ключових показників для визначення сильних сторін кожної компанії та ідентифікації можливих напрямків для покращення їх діяльності. Методи дослідження. Основним інструментом дослідження став бенчмаркінговий аналіз, який передбачає порівняння ключових характеристик операторів. В рамках аналізу було оцінено чисельність абонентів, вартість послуг, кількість сервісних центрів, швидкість мобільного інтернету та якість обслуговування. Додатково, для оцінки рівня ринкової концентрації, було розраховано індекс Герфіндаля-Гіршмана (HHI), який використано для вимірювання концентрації ринку послуг мобільного зв’язку та визначення рівня конкуренції між операторами. За результатами дослідження встановлено, що ринок мобільного зв’язку України є висококонцентрованим із загальним індексом Герфіндаля-Гіршмана на рівні 3 409 з ознаками олігополістичного становища операторів. Компанія Київстар має частку ринку 48%, Vodafone Україна – 35%, а lifecell Україна – 14%. lifecell Україна пропонує найбільш вигідні тарифи для споживачів, тоді як Vodafone Україна має найбільший вибір тарифів. За кількістю сервісних центрів лідирує Київстар. Щодо швидкості мобільного інтернету, компанія lifecell Україна має перевагу в швидкості передачі даних у 4G. Висновки. У ході бенчмаркінгового аналізу доведено, що ринок мобільного зв’язку в Україні має ознаки олігополістичної конкуренції між трьома основними операторами. lifecell Україна демонструє найкращі цінові показники, тоді як Київстар та Vodafone Україна мають свої переваги в інших аспектах, зокрема сервісі та кількості абонентів. Для подальшого розвитку компанії можуть впроваджувати найкращі практики своїх конкурентів.