Особливості оцінювання економічної ефективності функціонування аграрного сектору - Кишакевич, Богдан Юрійович; Котик, Ярослав Ігорович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Аграрний сектор є важливою складовою економіки, оскільки забезпечує продовольчу безпеку та стійкість країни в умовах глобальних викликів, таких як зміна клімату, пандемії та економічні кризи. Економічна ефективність функціонування аграрних підприємств визначає рівень стабільності продовольчого ринку та впливає на конкурентоспроможність країни на міжнародних ринках. У статті розглянуто особливості оцінювання економічної ефективності аграрного сектору з акцентом на необхідність врахування не лише фінансових, а й екологічних показників. Оцінка еко-ефективності, яка поєднує економічні та екологічні показники, є важливою для раціонального використання природних ресурсів, що сприяє сталому розвитку сільського господарства. У дослідженні наголошується на важливості впровадження сучасних методів, таких як Data Envelopment Analysis (DEA) та Stochastic Frontier Analysis (SFA), для оцінки технічної та алокативної ефективності аграрних підприємств. Вплив цифрових технологій також відіграє важливу роль у підвищенні ефективності управління ресурсами та прийнятті стратегічних рішень. Стаття підкреслює необхідність адаптації аграрних підприємств до умов міжнародної конкуренції та інтенсивного використання природних ресурсів. Враховуючи взаємозалежність економічних і екологічних чинників, автори закликають до системного підходу в оцінці ефективності, що дозволяє забезпечити стійкий розвиток аграрного сектору. Висвітлюються приклади використання моделей оцінки ефективності, що дозволяють оптимізувати ресурси та знижувати екологічне навантаження. Окрему увагу приділено впровадженню інновацій у виробничі процеси та використанню новітніх технологій, які допомагають мінімізувати витрати ресурсів. Автори роблять висновок, що комплексний підхід до оцінки економічної та екологічної ефективності аграрного виробництва є ключовим для забезпечення сталого розвитку галузі та зміцнення її конкурентоспроможності на світових ринках.