Сучасні виклики у дослідженнях проблем менеджменту: вади управління ризиками, втрати конкурентоспроможності, недоліки управління конфліктами та невизначеність напрямів розвитку підприємств - Зачосова, Наталія Володимирівна; Ло, Інхао; Сюн, Цзінь; Хуан , Дацзян; Лю, Юн (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Метою дослідження було формування переліку сучасних викликів для досліджень актуальних проблем менеджменту у площинах управління ризиками, конфліктами, конкурентоспроможністю та розвитком українських підприємств. Методами дослідження стали: контент-аналіз наукової літератури, монографічний метод, методи синтезу, узагальнення та графічний метод. У результаті дослідження встановлено, що розвиток підприємств неможливий без запровадження інновацій та управління ними з метою досягнення високих показників результативності діяльності суб’єктів господарювання. Визначено, що реалії воєнного часу стали каталізаторами для виникнення та поглиблення конфліктів у трудових колективах, що пов’язано з емоційною та фізичною напругою, високим рівнем небезпек для життя та здоров’я працівників. Виявлено, що хоча практики ризик-менеджменту активно використовуються на більшості українських підприємств, лише комбінація кількісних і якісних методів ризик-менеджменту у поєднанні з методиками наукових досліджень дозволяє сформувати об’єктивну карту ризиків і набір методів для ефективного управління ними. Узагальнено, що стратегічне управління конкурентоспроможністю суб’єкта господарювання є одним із сучасних викликів для топ-менеджменту, якому доводиться керувати бізнесом у надскладних умовах воєнного часу, під постійним впливом невизначеності та ризиків. Висновки. На українських підприємствах інноваційний менеджмент є проблемним аспектом і потребує подальших досліджень на теоретичному та прикладному рівнях. Швидке та професійне вирішення конфліктів має важливе значення для стану кадрової безпеки в організації, оскільки дозволяє уникнути численних ризиків і загроз, які виникатимуть та посилюватимуться у залежності від поглиблення конфлікту. Варто орієнтувати механізми управління ризиками на найбільш суттєві виклики та загрози, що можливо реалізувати за наявності на підприємстві рейтингу ризиків. Для ефективного управління розвитком підприємства важливо ініціювати пошуки нових ринків збуту продукції і послуг, зайнятись брендингом і провести інформаційні та рекламні кампанії.