Роль інклюзивної цифровізації у розвитку людського капіталу сільських територій України - Остапенко, Максим Сергійович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Стаття присвячена дослідженню впливу інклюзивної цифровізації на розвиток людського капіталу та підвищення зайнятості на сільських територіях України. У сучасних умовах глобальних економічних змін, особливо в контексті війни та економічної нестабільності, цифровізація виступає одним із ключових інструментів для подолання існуючих викликів у розвитку сільських громад. Стаття висвітлює основні проблеми, з якими стикаються сільські території, такі як низький рівень зайнятості, недостатній доступ до освіти та професійної підготовки, а також відтік молоді до міських центрів, які обмежують економічну активність населення та погіршують соціально-економічні показники сільських регіонів. Завдяки інклюзивній цифровізації з’являються нові можливості для розвитку сільських громад. Цифрові технології сприяють створенню нових форм зайнятості, таких як дистанційна робота, онлайн-навчання, розвиток малого бізнесу через електронну комерцію, що значно розширює ринки збуту та підвищує доходи населення. Стаття розглядає приклади успішних ініціатив у сфері цифровізації, а також акцентує увагу на важливості розвитку цифрових платформ для навчання та підвищення кваліфікації, що є ключовим фактором для зміцнення людського капіталу. Окрема увага приділяється ролі державної та міжнародної підтримки у впровадженні цифрових інновацій на сільських територіях. Зазначається, що для успішної інтеграції цифрових технологій на сільських територіях необхідні комплексні програми підтримки, спрямовані на розвиток цифрових навичок серед населення, зокрема через навчальні платформи, а також створення стимулів для підприємців. Державні гранти, пільгові кредити та програми міжнародної підтримки можуть стати вирішальними чинниками для стійкого розвитку сільських громад. Метою статті є аналіз можливостей інклюзивної цифровізації для підвищення рівня зайнятості та розвитку людського капіталу на сільських територіях України. Стаття пропонує рекомендації щодо впровадження політичних заходів для підтримки цифрової трансформації сільських регіонів з метою підвищення їх економічної активності та конкурентоспроможності.