Синергія біоекономіки та людського капіталу в контексті сталого економічного розвитку - Сиротюк , Ганна Володимирівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Метою статті є дослідження взаємозв’язків між біоекономікою і розвитком людського капіталу, визначення їхнього впливу на економічну стабільність і соціальну справедливість. Методи дослідження ґрунтується на системному аналізі, емпіричних дослідженнях та аналізі наукових публікацій, що стосуються біоекономіки, людського капіталу та сталого розвитку. Використовується метод кейс-стаді при аналізі синергії між біоекономікою та людським капіталом на прикладі країн Європейського Союзу. Результати дослідження свідчать про те, що біоекономіка, як новий напрямок економіки, базується на використанні відновлювальних біологічних ресурсів для створення продуктів і послуг, що сприяють збереженню навколишнього середовища і покращенню якості життя. Акцентується увага на важливості людського капіталу, який включає знання, навички та досвід, необхідні для інноваційного розвитку біоекономіки. Підкреслюється, що освіта і навчання є ключовими складовими, які сприяють формуванню висококваліфікованих кадрів, здатних впроваджувати інновації та ефективно використовувати біологічні ресурси. Розглядається, як цілі сталого розвитку впливають на розвиток біоекономіки та людського капіталу, забезпечуючи інтеграцію економічних, соціальних і екологічних аспектів. Зауважується, що досягнення цілей сталого розвитку можливе лише за умови активного залучення людського капіталу до процесів інновацій та сталого управління природними ресурсами. У висновках наголошується на важливості біоекономіки, яка пропонує нові способи використання ресурсів, що допомагають зберегти довкілля і стимулюють економічне зростання. Разом із цим, розвиток людського капіталу надає необхідні знання та навички для реалізації цих нових підходів. Дослідження свідчать, що інвестиції в людський капітал є критично важливими для адаптації до нових технологій та інновацій у біотехнологіях. Досвід країн Європейського Союзу показує, що співпраця між біоекономікою та людським капіталом сприяє економічному зростанню і соціальній відповідальності, що підкреслює важливість розвитку інституцій для підтримки інновацій та безперервного навчання.