Ідентифікація безпечних станів діяльності та розвитку суб’єктів економічних відносин - Богданюк , Ігор (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Сучасний економічний простір характеризується високою динамічністю, що створює суттєві виклики для суб’єктів економічних відносин. Забезпечення стабільності функціонування в умовах постійних змін вимагає від підприємств розробки та впровадження ефективних механізмів ідентифікації та підтримки безпечних станів їхньої діяльності. Безпечний стан є основою для досягнення стратегічних цілей, збереження ресурсів і захисту від внутрішніх та зовнішніх загроз. Науковий аналіз дозволяє виокремити основні підходи до ідентифікації безпечних станів, серед яких оцінка економічних, організаційно-правових, технологічних та соціальних аспектів діяльності. Ці фактори формують цілісну систему, яка забезпечує стійкість підприємства на різних рівнях його функціонування. Особливого значення набуває інтеграція сучасних інструментів бізнес-аналітики та ризик-менеджменту, які дозволяють не лише ідентифікувати загрози, але й оперативно реагувати на них. В умовах динамічного розвитку ринків це забезпечує конкурентоспроможність та довгострокову ефективність суб’єктів економічних відносин. Безпечний стан суб’єкта економічних відносин визначається як сукупність умов, за яких забезпечується ефективне функціонування підприємства, його стійкість до загроз і можливість досягати поставлених цілей. У цьому контексті ідентифікація безпечних станів стає ключовим елементом для зменшення ризиків виникнення кризових ситуацій, забезпечення фінансової стійкості, підтримки конкурентоспроможності, дотримання нормативних та правових вимог. Безпека є необхідною передумовою для належного функціонування та розвитку економічної системи. Таким чином, процес ідентифікації безпечних станів є базисом для побудови надійної системи управління підприємством. Його результати дозволяють не тільки виявляти потенційні ризики, але й формувати оптимальні механізми їх мінімізації, створюючи основу для сталого розвитку. Розробка та впровадження таких механізмів є перспективним напрямком наукових досліджень і практичної діяльності в сфері економічної безпеки.