Адаптація управлінських стратегій трудових ресурсів до умов підвищеного ризику - Бриленко , Костянтин Борисович; Башинська, Ірина Олександрівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Стаття присвячена дослідженню адаптації управлінських стратегій трудових ресурсів до умов підвищеного ризику, що є важливим викликом для сучасних підприємств у періоди соціально-економічної та політичної нестабільності. Метою статті є аналіз існуючих стратегій управління трудовими ресурсами, визначення їх ефективності у кризових умовах та розробка рекомендацій для підвищення стійкості підприємств. Методологія дослідження включає застосування аналітичного підходу, ризик-орієнтованого аналізу, порівняння управлінських практик та оцінки впливу інформаційної безпеки й технологічних трансформацій на стійкість трудових ресурсів. Дослідження враховує особливості впровадження цифрових інструментів і змін корпоративної культури в процесі адаптації. Ключовими аспектами дослідження є вплив інформаційної безпеки, технологічних трансформацій та змін корпоративної культури на адаптацію трудових ресурсів до нових викликів. Стаття акцентує увагу на необхідності розробки програм для розвитку багатофункціональності та навчання нових навичок, що відповідають сучасним технологічним трендам. У дослідженні використовуються методи аналітичного аналізу, оцінки ризиків та порівняння управлінських практик, що дозволяє виявити оптимальні шляхи адаптації трудових ресурсів до умов підвищеного ризику. Результати дослідження свідчать, що впровадження гнучких стратегій, цифрових технологій та інструментів інформаційної безпеки значно підвищує адаптивність підприємств, зберігає продуктивність та мотивацію працівників у складних умовах. Розвиток багатофункціональності персоналу та навчання нових навичок дозволяє зменшити залежність підприємств від зовнішніх ризиків. Висновки статті підкреслюють важливість інтеграції інноваційних технологій та ефективних управлінських підходів для підтримки стійкості трудових ресурсів в умовах підвищеного ризику. Рекомендовані стратегії сприяють довготривалій ефективності підприємств і підтримці їх конкурентоспроможності на сучасному ринку.