HR-менеджмент підприємства: кадровий потенціал в умовах сталого розвитку - Лутай , Лариса Анатоліївна; Подзігун , Світлана Миколаївна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Мета дослідження – проаналізувати основні функції та інструменти HR-менеджменту, а також дослідити його вплив на конкурентоспроможність і стійкість підприємств в умовах сталого розвитку. Для досягнення поставленої мети було використано такі методи: структуризації та узагальнення отриманих даних, абстрактно-логічний, порівняльний і системний аналіз. У результатах дослідження проаналізовано основні функції та інструменти HR-менеджменту, а також досліджено його вплив на конкурентоспроможність і стійкість підприємств в умовах сталого розвитку. У роботі досліджено, що управління кадровим потенціалом безпосередньо має вплив на процеси управління підприємством, його результативність та ефективність діяльності, що, дозволяє одержати якісні результати в стратегічній перспективі. Вірно обраний HR-менеджмент є запорукою стабільного та стратегічного розвитку підприємства. Сучасна практика впровадження HR-менеджменту на вітчизняних підприємствах набуває актуальності з кожним роком. Вона застосовується для покращення системи управління кадровим потенціалом та зниження витрат для забезпечення стратегічної діяльності підприємств. Дослідження даних процесів є надзвичайно актуальними в умовах сталого розвитку. У висновках зазначено, що формування сприятливого внутрішнього середовища для розвитку та підтримки кадрового потенціалу, інвестування в навички працівників та кар’єрне зростання, а також активна взаємодія між співробітниками та керівництвом – це ключові стратегії для підприємств в умовах сталого розвитку. Ефективний HR-менеджмент дає можливість не лише оптимізувати внутрішні процеси, але також формує основу для стабільного та успішного розвитку підприємства в довгостроковій перспективі.