Цифровізація та автоматизація бізнес-процесів як інструмент забезпечення економічної безпеки в машинобудівній галузі - Кузьминчук, Наталія Валеріївна; Капранова, Лариса Григорівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Метою статті є дослідження впливу цифрових технологій, зокрема великих даних, штучного інтелекту та блокчейну, на трансформацію бізнес-процесів та управлінських рішень. Методи. У статті використано комплексні методи аналізу, системного підходу та моделювання. Результати. Досліджено роль цифрових технологій, таких як, великі дані, штучний інтелект (ШІ) та блокчейн, у трансформації бізнес-процесів та управлінських рішень. Проаналізовано основні переваги впровадження цифрових технологій, серед яких: оптимізація управління ресурсами; прискорення бізнес-процесів; мінімізація ризиків, пов’язаних із людським фактором; підвищення оперативності прийняття рішень завдяки аналізу даних у реальному часі. Розглянуто основні виклики впровадження цифрових технологій, серед яких: значні інвестиції, необхідність адаптації організаційної культури, підвищення кваліфікації персоналу та забезпечення захисту даних. Також наголошено на важливості створення стратегії, що поєднує автоматизацію процесів із новітніми технологічними рішеннями. Запропоновано схему застосування ШІ для підтримки інвестиційних рішень у машинобудівній галузі, що передбачає використання великих даних та алгоритмів машинного навчання для оптимізації управління ресурсами і підвищення конкурентоспроможності. Висновки. Цифрові технології є ключовим інструментом у модернізації бізнес-процесів і покращенні управлінських рішень, сприяючи підвищенню ефективності управління ресурсами, зменшенню витрат і мінімізації ризиків людських помилок. Завдяки можливостям аналізу великих обсягів даних у реальному часі, ШІ дасть змогу зменшувати ризики, прогнозувати тренди та оптимізувати ресурси, зокрема у таких капіталомістких галузях, як машинобудування. Таким чином, цифрові технології є не лише інструментом підвищення ефективності, а й стратегічним ресурсом, який визначає майбутній розвиток бізнесу.