Контроль руху інформації між об’єктами економічної системи - Бондаренко, Тетяна Миколаївна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Моделі із властивостями нейронної мережі широко використовуються в економіко-математичному апараті прогнозування макроекономічних показників, при моделюванні фінансової стійкості підприємства, що полягає у прогнозуванні його стабільності та діагностуванні ймовірності банкрутства тощо. Властивості методу нейронної мережі також дозволяють контролювати інформаційні зв’язки між окремими об’єктами економічної системи. Мета статті полягає у дослідженні можливостей застосування методу нейронних мереж для контролю прямих і зворотних інформаційних зв’язків між об’єктами економічної системи країни. Для досягнення поставленої мети використовувались такі методи дослідження: метод системного аналізу – для розгляду економічної системи як цілісної структури та аналізу інформаційних зв’язків між її об’єктами; аналіз літератури за темою дослідження; метод узагальнення – для узагальнення результатів дослідження. За результатами проведеного дослідження встановлено, що кожен об’єкт (складова економічної системи) виконує не тільки власну функцію, але й контролює інші об’єкти. Запропоновано схему інформаційного обміну між окремими об’єктами системи. Наголошено на необхідності дотримання принципу поєднання усіх об’єктів системи прямими і зворотними інформаційними зв’язками. Зазначено, що в майбутньому простіше прибрати зайвий зв’язок, ніж потім добудовувати його, в результаті чого можна втратити інформацію. Доведено, що саме така система, в якій елементи поєднані між собою зв’язками нейронної мережі, здатна повноцінно функціонувати та здійснювати самоконтроль. До запропонованої схеми можна додавати інші складові, або підскладові, розчленовувати певний об’єкт на складові, наприклад, на ринок, виробництво, законодавчу базу, інвестиції тощо. Подальші наукові розвідки вбачаємо у деталізації процесів отримання, обробки та контролю інформації з використанням методу нейронних мереж на макрорівні, а також у дослідженні особливостей передавання інформації, форм передавання інформації від одного об’єкта до іншого з використанням інформаційних технологій.