Стратегії відновлення економіки України після війни: роль фінансового менеджменту - Калиновський, Андрій Олегович; Мирончук, Вікторія Михайлівна; Калиновська, Наталія Леонідівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Стратегії післявоєнного відновлення економіки України відіграють особливо важливу роль у період, коли країна стикається з масштабними руйнуваннями, значними економічними втратами й викликами, зумовленими війною. Значення фінансового менеджменту в цьому процесі важко переоцінити, оскільки ефективне управління фінансовими ресурсами визначає швидкість і якість відновлення. Роль фінансового менеджменту в стратегії економічного відновлення України після війни полягає в стабілізації економіки, залученні інвестицій, проведенні реформ і забезпеченні соціальної стабільності. Стратегічне управління фінансами є необхідним для швидкого відновлення країни в умовах значних економічних втрат. Метою цієї статті є визначення ролі фінансового менеджменту в стратегії відновлення економіки України після війни. Методи: аналіз наукової літератури, порівняння, систематизація, узагальнення. У результатах дослідження з’ясовано, що роль фінансового менеджменту у відновленні української економіки надзвичайно важлива для подолання економічних труднощів і забезпечення сталого розвитку країни після війни. Без ефективного фінансового менеджменту Україна зазнаватиме труднощів при проведенні реформ. У статті аргументовано переваги фінансового менеджменту для відновлення економіки України. Завдяки ефективному управлінню фінансами Україна зможе стабілізувати економіку, відновити інфраструктуру, створити нові робочі місця та залучити додаткові ресурси. Структурні реформи в межах відновлення економіки України є невід’ємною частиною довгострокової стратегії післявоєнного відновлення. У висновкахнаголошено, що фінансова стабільність є передумовою успішного відновлення української економіки після війни. Вона забезпечує необхідні умови для нормалізації економічного середовища, збалансування державного бюджету, створює підґрунтя для подальшого розвитку та інтеграції України у світову економіку, а також формує надійні основи для стабільного й стійкого економічного зростання.