Аналіз економічних наслідків автоматизації на ринку праці в країнах із перехідною економікою - Томчук-Пономаренко, Наталія; Звірід, Наталія Василівна; Хитрова, Ольга Аліківна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Мета статті – дослідження економічних наслідків автоматизації на ринку праці в країнах із перехідною економікою, виявлення ключових чинників, що впливають на цей процес, та розробка рекомендацій щодо адаптації до технологічних змін. Методи. У статті використано комплексні методи аналізу, синтезу та узагальнення. Застосовано статистичний аналіз динаміки та структури зайнятості, побудовано регресійні моделі взаємозв’язку між рівнем автоматизації та зайнятістю. Теоретичною основою є дослідження, здійснені вітчизняними та закордонними науковцями. Результати. Основна увага приділяється аналізу впливу автоматизації на зайнятість, продуктивність та структуру ринку праці. Виявлено, що в більшості галузей економіки України спостерігалося зниження рівня зайнятості на фоні зростання продуктивності праці. Автоматизація призводить до суттєвої трансформації структури зайнятості, підвищуючи попит на більш кваліфіковану робочу силу. Установлено слабкий позитивний зв’язок між рівнем автоматизації та загальною зайнятістю в економіці різних країн. У країнах із перехідною економікою автоматизація підвищує ризики технологічного безробіття, особливо в трудомістких галузях. Водночас вона створює можливості для модернізації економіки та підвищення продуктивності праці. Ключовими проблемами є недостатня ефективність інститутів ринку праці та систем професійної освіти, що ускладнює перекваліфікацію працівників. Висновки. Вплив автоматизації на ринок праці є неоднозначним і залежить від рівня розвитку та структурних характеристик економіки. Для мінімізації негативних наслідків необхідно розробляти диференційовані стратегії адаптації з урахуванням особливостей кожної галузі. Рекомендовано розробку комплексних стратегій, що включають модернізацію системи освіти, стимулювання створення робочих місць у високотехнологічних секторах, підтримку інновацій та підприємництва. Результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення державної політики на ринку праці та у сфері освіти в умовах цифрової трансформації економіки. Інвестиції в адаптацію до автоматизації та розвиток людського капіталу є необхідними для забезпечення конкурентоспроможності економіки в довгостроковій перспективі.