Успішні практики відкритої науки за умов глобалізаційних викликів - Павлова, Олена Миколаївна; Ляшенко, Оксана Миколаївна; Березюк, Максим Русланович; Полторак, Олександр Валерійович; Голубчук, Ігор Миколайович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
У статті аналізуються ефективні практики відкритої науки в умовах глобальних викликів, які впливають на дослідницькі процеси. Досліджено сучасні тенденції розвитку відкритої науки, зокрема її інтеграцію в міжнародні наукові співтовариства та можливості для глобальної співпраці. Автори підкреслюють важливість доступу до наукових даних, відкритих публікацій та інноваційних технологій для вирішення таких глобальних проблем, як зміна клімату, пандемії та технологічної нерівності. Представлено приклад успішного впровадження відкритої науки в різних країнах та регіонах, що демонструє позитивний вплив відкритості на швидкість і якість наукових досягнень. Особлива увага приділена викликам і ризикам, пов’язаним з відкритим доступом до наукових даних та публікацій, а також можливим шляхам їх подолання. Мета Провести обґрунтований аналіз успішних практик реалізації відкритої науки в умовах різних глобалізаційних викликів. Методи. Методологія відкритої науки стала одним із провідних напрямів сучасних наукових досліджень, спрямованих на підвищення доступності, прозорості та ефективності наукової діяльності. Відкрита наука забезпечує безкоштовний обмін знаннями, публікує результати досліджень у відкритому доступі та тісну співпрацю між науковцями з різних країн. Ці принципи є особливо корисними для міжнародних досліджень, мовні та культурні бар’єри можуть стати перешкодою для ефективної взаємодії та обміну знаннями. Результати. Успішні практики відкритої науки набувають критичного значення в умовах сучасних глобалізаційних викликів, таких як зміна клімату, пандемії та соціальної нерівності. Відкритий доступ до наукових даних і публікацій сприяє розширенню наукових знань, покращенню співпраці між дослідниками та підвищенню загальної ефективності наукових досліджень. Проте, для реалізації зазначеного потенціалу необхідно подолати численні виклики, такі як недостатня довіра до відкритих питань, різних платформ, захисту інтелектуальної власності та технологічних обмежень. Висновки. Важливо відзначити, що технології, такі як блокчейн і штучний інтелект, в перспективі можуть суттєво покращити процеси публікації, рецензування та управління науковою інформацією. Крім того, розвиток відкритої платформи для обміну даними та інформацією створює нові можливості для науковців, а також забезпечує прозорість їх досліджень. Для успішної імплементації відкритого доступу в умовах глобалізації необхідні зусилля наукової спільноти, урядів та приватного сектору, які здатні знайти баланс між доступом до знань, якістю публікацій та захистом прав авторів. Впровадження ефективних механізмів та рекомендацій, заснованих на досвіді успішних країн, сприятливому стійкому розвитку відкритої науки, що стане ключовим аспектом до вирішення найгостріших проблем сучасності.