Розширення системи міжнародної торгівлі викидами ЄС (EU ETS) як важливий крок до глобального скорочення викидів і сталого майбутнього для всієї планети - Уніят, Алла; Романюта, Едуард; Робейко, Олександр (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
У статті розглядається Європейська система торгівлі викидами, її розвиток та розширення. Проілюстровано особливості принципу “обмежуй та торгуй” системи торгівлі викидами, який забезпечує досягнення скорочення викидів в ЄС. Проаналізовано основні нормативні положення, які регулюють функціонування системи торгівлі викидами в ЄС та пов’язані із порядком продажу дозволів на аукціонах, розподілу дозволів між країнами, безкоштовного розподілу дозволів, використання коштів від продажу дозволів, імплементації законодавства про ETS. Метою статті є: аналіз перспективи розвитку системи торгівлі викидами в ЄС та визначення ключових чинників, які можуть сприяти її вдосконаленню, зокрема з урахуванням нових глобальних екологічних викликів та змін у міжнародній торгівлі. Визначено ключові принципи, за якими працює система торгівлі викидами (ETS) Європейського Союзу. Зазначено, що ефективність Європейської системи торгівлі викидами (EU ETS) залежить від кількох факторів, включаючи ринкові механізми, регуляторну підтримку та загальні кліматичні цілі. Окреслено основні напрямки та перспективи розвитку системи торгівлі викидами в ЄС (EU ETS) для досягнення кліматичних цілей "Зеленого курсу ЄС". У статтаі наголошується, що одним з найважливіших нововведень для міжнародної торгівлі викидами в ЄС є механізм вуглецевого коригування на кордоні (CBAM). Його мета — запобігти так званому "вуглецевому витоку" (carbon leakage), коли компанії переміщують своє виробництво в країни з менш суворими кліматичними стандартами, щоб уникнути високих витрат на викиди в ЄС. CBAM нараховує вуглецеву вартість на імпортовану продукцію з країн поза ЄС (наприклад, сталі, цементу, добрив тощо), яка виробляється з високими викидами парникових газів.виділено основні фази розвитку EU ETS).