Стратегії інноваційного розвитку у сфері комунального управління в умовах євроінтеграції - Войтенко, Олексій Миколайович; Войтенко, Ярослав Миколайович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Мета: Метою цього дослідження є аналіз стратегій інноваційного розвитку муніципального управління в контексті євроінтеграції. Це дослідження спрямоване на виявлення значних викликів для українських муніципалітетів та досліджує участь європейської інтеграції у вирішенні цих проблем. Щоб забезпечити систематичне розуміння того, як інтеграція з ЄС може бути використана як інструмент для модернізації систем місцевого самоврядування в Україні, це дослідження проводить аналіз модернізації управління, державно-приватного партнерства, залучення громади та ініціатив сталого розвитку. Методи: у цій статті було застосовано якісний метод аналізу тематичних досліджень, політики ЄС, тематичних досліджень ЄС щодо європейської інтеграції та джерел, пов’язаних з муніципальним управлінням. У статті розглядається передовий досвід ЄС у сфері муніципального управління та оцінюється актуальність цього досвіду для України. Крім того, дослідження вивчає, наскільки муніципальні стратегії України відповідають нормам ЄС, з особливим наголосом на гармонізації законодавства та розвитку потенціалу на рівні місцевого самоврядування. До цього аналізу додано огляд муніципальних ініціатив, підтриманих через фінансування та мережі ЄС. Результати: Результати показують, що українські муніципалітети досягли прогресу у впровадженні орієнтованих на ЄС стратегій, але є більше, ніж потенціал для покращення в інших сферах: цифрове управління, розвиток інфраструктури, державно-приватне партнерство тощо. Фінансування ЄС було вирішальним у підтримці проектів у сфері відновлюваної енергетики та модернізації інфраструктури, але процеси подачі заявок і відсутність технічного досвіду перешкодили більш широкому залученню, як показує дослідження. Впровадження передових технологій управління, включаючи платформи електронного управління та «розумні» лічильники, можуть покращити надання муніципальних послуг; однак високі затрати та супротив до цифрової трансформації залишають ряд проблеми. Крім того, партнерство з муніципалітетами ЄС стало можливістю для обміну досвідом, незважаючи на мовні та фінансові обмеження, які можуть зашкодити довгостроковим партнерствам. Висновки: Для сприяння інноваційному муніципальному розвитку в Україні слід посилити цифрове врядування, збільшити кількість державно-приватного партнерства та заохочувати ініціативи сталого розвитку, які відповідають стандартам ЄС. Українським муніципалітетам необхідно зосередитися на бар’єрах у сфері законодавства, цифрової інфраструктури та потенціалу. Використання можливостей фінансування ЄС та співпраця з партнерами з ЄС дозволяє муніципальному врядуванню в Україні наблизитися до своїх цілей європейської інтеграції. Нарешті, автори закликають до подальших досліджень масштабованості проектів «розумних» міст в Україні та забезпечення довгострокової стійкості державно-приватного партнерства.