Консолідація даних у базу даних системи наскрізної аналітики - Помазун , Оксана Миколаївна; Гужва, Володимир Михайлович; Олійник, Павло Володимирович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Актуальність дослідження обумовлена необхідністю вдосконалення процесів збору, обробки та консолідації даних у базах даних для наскрізної аналітики, що є важливим елементом сучасного управління компаніями. Умови зростаючої конкуренції та обсягів даних, що генеруються, вимагають від компаній ефективних інструментів для інтеграції даних з різнорідних джерел задля забезпечення комплексного аналізу клієнтської поведінки та оптимізації маркетингових рішень. Мета роботи полягає у формулюванні підходів до консолідації даних із різних джерел у єдину базу даних системи наскрізної аналітики з урахуванням технологічних особливостей. Методи дослідження включають побудову узагальненої схеми збору даних з подальшою деталізацією конкретних процесів для інтеграції інформації із систем Google Analytics, веб-ресурсів з рекламою та систем кол-трекінгу. На основі запропонованих моделей розглянуто ETL-процеси, які охоплюють очищення, нормалізацію, агрегацію та структурування даних. Результати дослідження демонструють, що застосування бази даних як центрального елемента наскрізної аналітики забезпечує можливість консолідації даних, відстеження клієнтської поведінки та оптимізації управлінських рішень. Побудовано моделі інтеграції даних з основних джерел, таких як Google Analytics, веб-ресурси з рекламою та системи кол-трекінгу. Показано, що структуровані дані у базі даних сприяють створенню звітів, візуалізацій, проведенню поглибленого бізнес-аналізу та формуванню рекомендацій. Висновки підкреслюють, що запропоновані підходи до консолідації даних у базах даних систем наскрізної аналітики є ефективними для забезпечення управлінських потреб. Перспективи подальших досліджень охоплюють інтеграцію додаткових джерел даних та розширення функціональності системи наскрізної аналітики через автоматизацію процесів аналізу та побудови рекомендаційних моделей.