Цифрова трансформація екосистеми знань в контексті євроінтеграції повоєнної України - Уманський, Олександр Валерійович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
У статті досліджується цифрова трансформація екосистеми знань в контексті євроінтеграції повоєнної України. Метою статті є дослідження цифрової трансформації екосистеми знань як чинника відновлення повоєнної України в умовах поглиблення євроінтеграції. На основі системного підходу у статті було використано такі методи: аналіз та синтез, порівняння, систематизація, узагальнення. У результатах дослідження розглядається сутність та трактування поняття екосистема знань, його відмінність від понять цифрова екосистема, інноваційна екосистема. Виокремлено основні структурні компоненти екосистеми знань та особливості взаємозв’язків між ними. Уточнено сутність цифрової трансформації екосистеми знань. На основі теоретичного аналізу показано, що поняття екосистема знань взаємопов’язане з поняттями цифрова екосистема та інноваційна екосистема, але не тотожне з ними. Виокремлено такі структурні компоненти екосистеми знань: зацікавлені сторони; інфраструктура та канали взаємозв’язку; технології; регулятивні та етичні норми з урахуванням різних рівнів екосистеми. Зокрема, до компоненту екосистеми знань «зацікавлені сторони» включено: дослідників та винахідників, викладачів, здобувачів освіти чи наукового ступеню, громадян; інститути (заклади освіти, науки, наукові асоціації, стартапи, компанії з професійного та особистого розвитку (поза освітніми установами), наукові та технологічні парки, видавництва); регулятивні інституції. До інфраструктури нами віднесено дослідницькі та/або навчальні мережі та платформи різного рівня (локальні, регіональні, глобальні); канали взаємозв’язку між цифровою, інноваційною та знаннєвою екосистемами; сховища даних; фінансова підсистема. До компоненту «технології» віднесено технології, які сприяють створенню, поширенню та переоцінюванню знань, у тому числі цифрові технології. Виокремлено регулятивні та етичні норми в структурі екосистеми знань. Зазначено відмінності цифрової трансформації та цифровізації. Схематично показано основні напрямки цифрової трансформації екосистеми знань. У висновках обґрунтовано, що цифрова трансформація екосистеми знань та повоєнне відновлення України тісно пов’язане з поглибленням євроінтеграційних процесів. Показано, що участь України у фондах та ініціативах ЄС щодо розвитку освіти, наукових досліджень, інноваційної діяльності сприяють цифровій трансформації за всіма компонентами екосистеми знань України.