Інтеграція технологій генеративного штучного інтелекту в діяльність підприємств: дорожня карта та практичні рекомендації - Антонюк , Дмитро Анатолійович; Коляда, Олександр Олександрович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
У статті розглядається процес інтеграції технологій генеративного штучного інтелекту (ГШІ) у бізнес-процеси підприємств. Основна мета – запропонувати багатоетапну дорожню карту, яка забезпечує системне впровадження ШІ з урахуванням ключових перешкод, характеристик галузі та розміру компанії. Для стратегічного планування використовується системний підхід, який передбачає аналіз літератури, моделювання інтегрованої дорожньої карти та розробку практичних рекомендацій для різних типів підприємств. Емпірична основа дослідження базується на аналізі реальних випадків, структурованих даних та оцінці ефективності впровадження. Розроблено універсальну дорожню карту впровадження ГШІ, яка складається з наступних етапів: оцінка готовності бізнесу, розробка стратегії, підготовка даних і моделі, інтеграція в бізнес-процеси, навчання персоналу. Надаються практичні рекомендації, які розглядають технічні, кадрові, фінансові та етичні аспекти інтеграції ГШІ. Основними визначеними перешкодами були недосконала ІТ-інфраструктура, відсутність кваліфікованого персоналу, високі витрати та етичні ризики. Практична реалізація дорожньої карти може підвищити ефективність діяльності підприємств шляхом автоматизації процесів, оптимізації бізнес-рішень та адаптації до мінливих умов ринку. Запропонована дорожня карта інтеграції ГШІ забезпечує системний підхід до впровадження інновацій, дозволяючи підприємствам адаптуватися до технологічних викликів і підвищити конкурентоспроможність. Мета дослідження досягнута, а результати підтверджують ефективність запропонованої моделі. Водночас необхідним є подальше дослідження доступності рішень для малих і середніх підприємств, інтеграції з іншими передовими технологіями та розробки етичних і правових норм використання ШІ. Особливу увагу слід приділити питанням розробки навчальних програм і підвищення цифрової грамотності персоналу, що стане важливим елементом довгострокового впровадження ШІ.