Управління земельним потенціалом України в умовах наслідків військових дій: екологічні, економічні та соціальні аспекти відновлення - Рибіна, Олена Іванівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Актуальність дослідження зумовлена значними втратами земельного потенціалу України внаслідок військових дій, які створюють виклики для екологічної безпеки, аграрного сектору та сталого розвитку. Мета дослідження полягала у визначенні впливу військових дій на земельні ресурси України та формулюванні пріоритетних напрямів їх відновлення з урахуванням екологічних, економічних і соціальних аспектів для забезпечення сталого розвитку. Методи дослідження включали аналіз статистичних даних щодо втрат земельного потенціалу, синтез літературних джерел з українського та міжнародного досвіду відновлення земельних ресурсів у постконфліктний період, а також розробку інтегрованих підходів, які базуються на сучасних технологіях, таких як геоінформаційні системи, біоремедіація та цифрові платформи управління земельними ресурсами. Результати дослідження демонструють, що військові дії в Україні спричинили безпрецедентні втрати у сфері земельного потенціалу, включаючи масштабне мінне забруднення, руйнування аграрної інфраструктури, втрати врожаю та деградацію екосистем. Основними категоріями збитків є прямі втрати, зниження економічної стійкості аграрного сектору та соціальні виклики, пов’язані із переселенням населення і зменшенням якості життя. Запропонована інтегрована система управління земельними ресурсами базується на екологічно орієнтованих підходах, які включають використання ГІС-технологій для моніторингу стану земель, впровадження біоремедіації для очищення ґрунтів і забезпечення фінансової підтримки для відновлення інфраструктури та фермерських господарств. Висновки дослідження підтверджують, що сталий розвиток земельного потенціалу України потребує комплексного підходу, який інтегрує екологічні, економічні та соціальні аспекти. Важливими складовими відновлення є очищення земель від вибухонебезпечних предметів, модернізація аграрної інфраструктури та створення національної стратегії сталого відновлення земельних ресурсів. Інтеграція міжнародної підтримки та впровадження сучасних технологій сприятимуть прискоренню процесів відновлення та зміцненню продовольчої безпеки країни.