Інвестиційні стратегії у ІТ-сфері: аналіз ризиків та перспектив розвитку - Рагуліна, Надія Вікторівна; Іоанно , Владислав Валерійович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
У статті досліджуються основні показники розвитку ІКТ- сектору України, які позначаються на інвестиційних стратегіях розвитку сектору. Протягом 2018-2023 рр. простежуються тенденції зростання частки ІКТ-сектору в національній економіці, кількості суб’єктів господарювання та зайнятих в галузі; динамічно збільшуються обсяги та частка послуг ІКТ-сектору, особливо у 2022-2023 рр. Це вказує на зміну стратегії діяльності підприємств ІТ-сфери, їх переорієнтацію на зовнішні ринки збуту та, відповідно, спрямування фінансових ресурсів. Визначено основні цільові орієнтири формування інвестиційних стратегій в ІТ-сфері : підвищення ефективності операційної діяльності, зростання ринкової вартості бізнесу, масштабування діяльності шляхом диверсифікації напрямків діяльності, створення нових підприємств шляхом злиття та поглинання. Ідентифіковані основні інвестиційні стратегії ІТ-сфери України та детально розглянуто стратегії злиття та поглинання. Охарактеризовані чинники впливу на інвестиційні стратегії в ІТ-галузі, зокрема реструктуризацію витрат ІТ-сектору, проблеми масштабування проєктів цифрової трансформації, скорочення інвестицій в суміжних секторах економіки