Трансформація бізнес-моделей у будівельному секторі: виклики цифрової епохи - Зимогляд , Богдан Геннадійович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Мета. Метою статті є аналіз трансформації бізнес-моделей будівельних підприємств під впливом цифровізації та визначення способів інтеграції диджитал-технологій для оптимізації процесів, зменшення витрат і забезпечення сталого розвитку галузі. Методи. Дослідження базується на системному підході, що дозволяє оцінити взаємозв’язок цифрових технологій та бізнес-процесів. Використано методи аналізу наукових джерел, емпіричних даних та статистичних показників. Результати. У статті розглянуто ключові цифрові технології, що впливають на бізнес-моделі будівельного сектору, зокрема BIM, 5D BIM, CIM, хмарні платформи, автоматизацію, робототехніку та ощадне будівництво. Виявлено, що BIM є центральною технологією цифровізації, яка забезпечує інтеграцію даних на всіх етапах життєвого циклу проєктів. Технологія 5D BIM поєднує графіки будівництва із фінансовими аспектами, сприяючи зменшенню ризиків та підвищенню точності планування. CIM відкриває можливості для детального міського моделювання, інтеграції міської інфраструктури та розширення співпраці між учасниками будівельних проєктів. Хмарні платформи забезпечують гнучкість управління проєктами у реальному часі, а робототехніка та автоматизація підвищують продуктивність і скорочують витрати. У статті представлено систематизацію впливу цифрових технологій на бізнес-моделі, що наведена в таблиці. Висновки. Цифровізація бізнес-моделей будівельного сектору значно змінює традиційні підходи до організації бізнесу, відкриваючи нові ринки, сприяючи оптимізації процесів та підвищенню екологічності. Результати дослідження можуть бути використані для розробки стратегій адаптації підприємств до умов цифрової економіки та реалізації сталого розвитку. Одержані висновки підтверджують доцільність впровадження інтегрованих цифрових технологій для посилення конкурентоспроможності будівельних підприємств.