Стан та перспективи розвитку інституційних засад формування довіри споживачів до бренду підприємства - Олініченко, Катерина Сергіївна; Лисий, Ярослав Семенович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
У статті досліджено інституційні засади формування довіри споживачів до бренду підприємства в умовах трансформаційної економіки України та у контексті глобалізаційних викликів. Актуальність теми зумовлена посиленням конкуренції на ринку, зростанням вимог споживачів до прозорості, етичності та соціальної відповідальності бізнесу, а також необхідністю імплементації європейських стандартів у сфері захисту прав споживачів. Метою дослідження є аналіз сучасного стану інституційного середовища, що забезпечує споживчу довіру до брендів вітчизняних підприємств, і визначення напрямів його удосконалення з урахуванням кращих міжнародних практик. Автори акцентують увагу на трьох ключових складових формування довіри: правове регулювання, корпоративна етика та цифрові платформи довіри. У роботі проаналізовано ступінь гармонізації українського законодавства з директивами Європейського Союзу, зокрема у сферах захисту прав споживачів, маркування продукції, регулювання реклами та електронної комерції. Наведено порівняльну таблицю впровадження основних нормативних актів ЄС та їх значення для зміцнення довіри до брендів. Особливу увагу приділено інституціоналізації корпоративної етики — створенню кодексів честі, стандартів відповідального маркетингу та етичної поведінки на ринку, які розглядаються як ефективний інструмент зміцнення репутаційного капіталу підприємства. Автори підкреслюють, що добровільне дотримання етичних норм стає стратегічною перевагою брендів в умовах низької довіри до державних інституцій. Окремий розділ статті присвячено цифровій трансформації механізмів формування довіри. Розглянуто потенціал блокчейн-технологій, платформ з перевіреними відгуками та прозорого маркування як засобів підвищення прозорості та достовірності брендової інформації в електронному середовищі. Автори наголошують на важливості формування цифрової грамотності споживачів та розвитку інфраструктури достовірного цифрового зворотного зв’язку. У висновках обґрунтовано, що формування довіри до бренду є багатофакторним процесом, який вимагає узгоджених зусиль держави, бізнесу та громадянського суспільства. Визначено ключові стратегічні напрямки для удосконалення інституційного середовища, серед яких — гармонізація законодавства, розвиток етичної культури бізнесу, впровадження цифрових інструментів прозорості та підвищення споживчої обізнаності. Автори підкреслюють, що довіра до бренду стає стратегічним ресурсом у сучасному соціально-економічному контексті, а її формування потребує цілісної, інституційно підкріпленої політики.