Значення продажів для підвищення ефективності та розвитку туристичних підприємств - Березівська, Оксана Йосипівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Метою статті є виявлення та обґрунтування провідної ролі продажів у процесі підвищення ефективності та розвитку туристичних підприємств, а також формулювання практичних рекомендацій щодо вдосконалення стратегій продажів. Об’єктом дослідження виступають туристичні підприємства, які функціонують у динамічних умовах ринку з високим рівнем конкуренції. Розвиток технологій і зростання вимогливості споживачів зумовлюють необхідність ретельної розробки й реалізації стратегій продажів, орієнтованих на задоволення потреб різних сегментів туристів. Продажі у туризмі передбачають не лише формування унікальної ціннісної пропозиції, а й установлення довготривалих відносин із клієнтами, що сприяє повторним покупкам і рекомендаціям. Однак важливо зазначити, що для досягнення успіху необхідно враховувати широке коло чинників: від інноваційних технологій і цифрового маркетингу до професійної підготовки персоналу. Значення продажів полягає у здатності збільшувати прибутки, формувати позитивний імідж серед потенційних туристів і залучати додаткові інвестиції. У статті наголошується на чотирьох сутнісних засадах, які визначають стратегічну вагу продажів: створення ціннісної пропозиції, побудова довгострокових відносин із клієнтом, оптимізація фінансових потоків і стимулювання інновацій. Кожна з цих засад дає розуміння того, наскільки глибоко продажі інтегровані у загальну модель функціонування туристичних підприємств. Також висвітлено основні напрями підвищення ефективності та розвитку туристичних підприємств: розвиток цифрових каналів продажів, орієнтація на емоції та унікальний досвід, сегментація ринку й персоналізація продуктів, а також системне інвестування в навчання персоналу. Зрештою, висновки дослідження підтверджують, що ефективні продажі — це комплексна система, яка вимагає від туристичних підприємств глибокого розуміння потреб клієнтів і гнучкості у реагуванні на зміни. Успішна реалізація відповідних стратегій сприяє формуванню міцних ринкових позицій, фінансовій стабільності та можливості подальшого розвитку в динамічних умовах туристичної галузі.