Заходи щодо підвищення ефективності фінансово-економічної діяльності машинобудівних підприємств в сучасних умовах економічної нестабільності - Дашко, Ірина Миколаївна; Стефаник , Сергій Миколайович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Мета статті – Проаналізувати теоретичні та практичні основи фінансово-економічної безпеки діяльності машинобудівного підприємства та розробити заходи щодо підвищення ефективності фінансово-економічної діяльності машинобудівних підприємств в сучасних умовах економічної нестабільності. Методи. У статті використано комплексні методи аналізу, синтезу та узагальнення. Теоретичною основою є дослідження, здійснені вітчизняними та зарубіжними науковцями. Результати. В даній статті запропоновано основні заходи щодо підвищення ефективності фінансово-економічної діяльності машинобудівних підприємств у сучасних умовах економічної нестабільності. Обґрунтовано, як один із комплексних шляхів вирішення даної проблематики – це впровадження інноваційних технологій, що дозволить оптимізувати свої витрати та застрахувати себе від нестачі кадрів. Досліджено основні тренди на ринку машинобудування, серед яких найбільшого поширення набув розвиток ринку машинобування та мехатроніки. Визначено, що саме впровадження технології «Цифровий двійник» дозволить підвищити ефективність фінансово-економічної діяльності машинобудівного підприємства. Обґрунтовано, що досліджені технології дозволять керівництву перепланувати виробництво таким чином, що в процесі не виникатимуть простої та підприємство зможе отримувати економію ресурсів через більш точний розрахунок собівартості продукції. Визначено, що технологія «Цифровий двійник» перепланувала виробництвом таким чином, що в працівники можуть працювати на одну годину менше, виконуючи тим самим свою роботу та отримуючи заробітну плату. Висновки. Розроблені заходи щодо підвищення ефективності фінансово-економічної діяльності машинобудівних підприємств в сучасних умовах економічної нестабільності та визначено, що підприємство отримає значну суму економії, яка становить 1,6% від загальної виручки, що є доволі високою сумою, яку підприємство може інвестувати у розвиток інноваційних напрямів машинобудування або у покращення загальних умов на підприємстві.