Оптимізація кадрової політики агропромислового сектору України: виклики воєнного часу та інноваційні підходи до їх подолання - Красовський, Дмитро Олександрович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
У статті досліджено актуальні проблеми оптимізації кадрової політики в агропромисловому комплексі України як важливого чинника інноваційного розвитку галузі в умовах військової агресії. Використано системний підхід до аналізу ринку праці агросектору за даними 2024 року, порівняльний аналіз кадрового забезпечення, структурно-функціональний аналіз освітніх ініціатив та методи синтезу для розробки рекомендацій. У ході дослідження виявлено ключові проблеми: значний дефіцит кваліфікованих працівників, скорочення трудових ресурсів через мобілізацію, масову міграцію та демографічну кризу в сільській місцевості. Найгостріший попит спостерігається на працівників робітничих спеціальностей, агрономів і інженерів. Запропоновано комплексний підхід до вирішення кадрових викликів через впровадження інноваційних освітніх програм, зокрема для ветеранів війни. Розроблено рекомендації щодо створення інтегрованої цифрової бази даних потенційних працівників для оптимізації процесів працевлаштування та підвищення ефективності освітніх ініціатив. Практичне значення дослідження полягає у формуванні адаптивної системи кадрового забезпечення, яка враховує виклики цифрової трансформації економіки та поствоєнного відновлення. Запропоновані заходи спрямовані на усунення структурних дисбалансів ринку праці, підвищення привабливості агросектору для молодих спеціалістів та створення ефективних механізмів професійної реінтеграції ветеранів.