Фінансування охорони здоров’я в Україні під час повномасштабної війни та прогноз на післявоєнний період - Ромашка, Сергій (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
У статті нами досліджується сучасний стан фінансування галузі охорони здоров’я в Україні під час триваючого конфлікту з Росією та надається прогноз на післявоєнний період. Також визначаються ключові тенденції, виклики та стратегії, реалізовані для підвищення фінансової стійкості та ефективності системи охорони здоров’я. У статті проаналізовані фінансові потреби для відновлення України, які оцінюються більш ніж у 750 мільярдів доларів США, та критичну роль міжнародних фінансових організацій і двосторонніх угод у наданні необхідного фінансування. Незважаючи на значну міжнародну підтримку, виклики, такі як фінансова нестабільність, корупція та неефективне використання ресурсів, перешкоджають ефективному фінансуванню охорони здоров’я. У статті обґрунтовується потенціал державно-приватних партнерств (ДПП) як стратегія для мобілізації додаткових ресурсів і покращення надання послуг. В результаті дослідження ми акцентуємо важливість всебічних реформ, міжнародного співробітництва та використання ДПП для побудови стійкої системи охорони здоров’я, здатної задовольнити потреби населення України під час та після конфлікту.