Комплексний підхід до оцінки економічної безпеки як передумова побудови багатофакторної прогнозної моделі - Доманецький, Ігор Вікторович; Яковенко , Ярослава Юріївна; Маслак, Ольга Іванівна; Пирогов , Дмитро Леонідович; Глазунова , Ольга Олександрівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
У статті досліджено актуальну проблему удосконалення факторної оцінки рівня захищеності національної економіки в умовах сучасних викликів. Підкреслюється, що глобалізація, технологічний прогрес та геополітична нестабільність створюють нові загрози для економічної безпеки країн, що потребує переосмислення традиційних підходів до оцінки та управління цими ризиками. Мета статті – дослідити фактори впливу на захищеність національної економіки та системи індикаторів для оцінки її рівня на основі комплексного підходу, що слугуватиме передумовою побудови багатофакторної прогнозної моделі. Задля підвищення точності та об’єктивності оцінки рівня захищеності національної економіки, у статті проаналізовано існуючі підходи до факторів впливу та виявлено їх обмеження. Обґрунтовано необхідність розширення переліку факторів за рахунок включення нових, що відображають сучасні тенденції та ризики, такі як кібербезпека та енергобезпека. Наголошено увагу на важливості використання інтегральних показників, які дозволяють комплексно оцінити рівень економічної безпеки країни та виявити найбільш вразливі сфери. Запропоновано комплексний підхід до оцінки рівня захищеності національної економіки, що поєднує якісні та кількісні методи оцінки, враховує взаємозв’язок між різними групами факторів та їх динамічність. Розглянуто використання карти ризиків для оцінки ймовірності реалізації та потенційного впливу різних ризиків на економічну безпеку. Визначено основні групи факторів, що впливають на економічну безпеку України, та проаналізовано їх взаємозв’язки. Практична значущість дослідження полягає в тому, що запропонований підхід може бути використаний для побудови багатофакторної прогнозної моделі безпеки країни. Результати дослідження можуть бути корисними для органів державної влади, аналітичних центрів, науковців та експертів, що займаються питаннями економічної безпеки.