Ключові домінанти інноваційного розвитку транспортно-дорожнього комплексу - Марціпака, Валерія Муратівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Розвиток транспортно-дорожнього комплексу (ТДК) значною мірою залежить від використання інноваційних рішень для підвищення ефективності перевезень, модернізації інфраструктури, зменшення впливу на навколишнє середовище та забезпечення сталого розвитку транспортної галузі. У даній роботі розглядаються концептуальні засади інноваційного розвитку та його значення для транспортної галузі. Метою дослідження є систематизація та характеристика основних домінантних факторів інноваційного розвитку ТДК, що дозволить визначити стратегічні напрями їх модернізації. Для досягнення поставленої мети було проведено оцінку кожного домінуючого фактору в розвитку транспортної галузі з використанням таких методів, як системний аналіз, узагальнення та аналіз літературних джерел. Результати. Проаналізовано наукові підходи до визначення інноваційного розвитку і на цій основі запропоновано авторське визначення поняття інноваційного розвитку ТДК. Були визначені основні домінанти інноваційного розвитку для ТДК. А саме: економічна домінанта – інвестиції в інноваційні проєкти та інфраструктуру, кластеризація транспортної галузі; технологічна домінанта – впровадження цифрових технологій, автоматизації та інноваційні транспортні засоби; соціальна домінанта – підвищення рівня безпеки та покращення умов праці персоналу, підвищення кваліфікації; екологічна домінанта – розвиток екологічно чистого транспорту та сталий розвиток транспортної інфраструктури; організаційне управління – розвиток державно-приватного партнерства та впровадження міжнародних стандартів управління. Висновок. Результати дослідження дозволяють сформулювати загальне бачення інноваційного розвитку транспортної галузі, яке може бути використане для формування стратегічних напрямів державної політики в транспортній галузі, оцінки ефективності впровадження інноваційних рішень та розробки механізмів стимулювання інноваційної діяльності підприємств.