Аналіз провідного закордонного досвіду проведення маркетингових досліджень у системі закупівель для потреб міністерства оборони та збройних сил на прикладі США, Великої Британії, Норвегії, Німеччини та Польщі - Голота, Олена Петрівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
У статті досліджено підходи до проведення маркетингових досліджень у сфері оборонних закупівель на прикладі провідних країн світу: США, Великої Британії, Норвегії, Німеччини та Польщі. Визначено, що маркетингові дослідження є важливим елементом державної закупівельної політики, оскільки сприяють підвищенню ефективності оборонних витрат, мінімізації ризиків та забезпеченню збройних сил якісною продукцією. Проаналізовано регуляторні підходи та організаційні механізми маркетингових досліджень у кожній із досліджуваних країн. Встановлено, що маркетингові дослідження базуються на комплексному поєднанні первинних та вторинних методів збору даних, включаючи запити про інформацію (RFI), анкетування, оцінку виробничих потужностей постачальників, аналіз державних баз контрактів та конкурентного середовища. Особлива увага приділяється використанню аналітичних методів, таких як SWOT-аналіз, PESTEL-аналіз, Benchmarking, а також сучасних технологій Big Data та штучного інтелекту для прогнозування оборонних потреб. Підкреслено значення адаптації найкращих міжнародних практик для вдосконалення системи оборонних закупівель України, зокрема в частині регуляторного забезпечення, моніторингу ризиків та впровадження сучасних інструментів маркетингового аналізу. Запропоновано використання досвіду країн НАТО, що сприятиме підвищенню прозорості та ефективності закупівель у секторі оборони України.