Економічна ефективність упровадження технологій штучного інтелекту в малий і середній бізнес - Ходорковський, Олександр Анатолійович; Парфентьєва, Олена Геннадіївна; Титаренко, Валерій Євгенійович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Метою статті є аналіз економічної ефективності впровадження технологій штучного інтелекту в малий і середній бізнес. Визначено основні переваги, фінансові перешкоди та ризики інтеграції штучного інтелекту, а також розглянуто сучасні стратегії для оцінювання його ефективності. Методологія дослідження базується на використанні комплексного підходу, що охоплює системний аналіз, порівняльний метод, статистичне моделювання та оцінювання фінансових показників. Проаналізовано дані світових та українських досліджень щодо впровадження штучного інтелекту в малий і середній бізнес, використано класичні фінансові метрики, операційні та клієнтоорієнтовані показники ефективності. У результатах доведено, що використання штучного інтелекту в малому й середньому бізнесі сприяє зниженню операційних витрат на 10–30%, зменшенню витрат на підтримку клієнтів на 25% та покращенню точності прогнозування продажів на 20–25%. За останні п’ять років кількість підприємств, що використовують технології штучного інтелекту для персоналізації обслуговування клієнтів, зросла на 60%, що призвело до збільшення конверсії продажів на 15–20%. Попри фінансові перешкоди та необхідність значних інвестицій, підприємства, які впроваджують технології штучного інтелекту, отримують довгострокові конкурентні переваги. Впровадження штучного інтелекту в малий і середній бізнес є економічно доцільним, проте потребує стратегічного підходу, планування та інвестицій. У висновках зазначено, що для підвищення ефективності інтеграції технологій штучного інтелекту в бізнес-процеси рекомендується застосовувати комплексні методи оцінювання, що охоплюють фінансові, операційні та клієнтоорієнтовані показники. Державна підтримка, доступ до фінансування та освітні програми щодо впровадження технологій штучного інтелекту можуть сприяти активнішій цифровій трансформації малого та середнього бізнесу.