Цифрова трансформація бізнес-процесів в Україні як чинник економічного зростання - Сидорук, Ірина Сергіївна; Вікуліна, Лідія Федорівна; Наконечна, Оксана Андріївна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Упровадження інноваційних рішень у системи управління підприємствами набуває все більшого значення як основний чинник їхнього економічного зростання, особливо в умовах війни, постпандемійного відновлення та прагнення до інтеграції у світову економіку. У сучасному світі, де технології стрімко змінюють підходи до ведення бізнесу, Україна не може залишатися осторонь цих процесів. Метою цього дослідження є ґрунтовний аналіз інтеграції цифрових технологій у діяльність компаній, оцінка їхнього впливу на підвищення ефективності бізнесу та зміцнення економічної стійкості країни загалом. Методи. Для досягнення мети застосовано комплексний підхід: аналіз наукової літератури та результатів опитування українських компаній, які вже розпочали або планують цифровізацію своїх процесів; використання статистичних даних авторитетних міжнародних організацій (Організація економічного співробітництва та розвитку, Світовий банк). Результати дослідження показали, що цифрова трансформація має значний позитивний вплив на економіку України, зокрема, сприяє істотному зростанню експорту IT-послуг, які стають важливим джерелом валютних надходжень. Крім того, розвиток інформаційно-комунікаційних технологій є основою для модернізації різних секторів економіки. Важливим є також підвищення рівня цифрової грамотності населення, що створює передумови для інклюзивності та доступності сучасних інновацій . Попри ці досягнення, український бізнес постає перед численними перешкодами, такими як обмежене фінансування, що стримує інвестування в сучасні технології, нестача фахівців, підготовлених до роботи з цифровими рішеннями, а також низька обізнаність підприємців щодо користі та перспектив нових технологій. Висновки.Отже, цифровізація – це не просто інструмент для підвищення продуктивності окремих підприємств, але й стратегічний шлях до виживання та процвітання всієї економіки в умовах нестабільності та криз. Для того, щоб цей процес був успішним, необхідна активна державна підтримка: вона охоплює програми навчання для працівників і керівників; надання фінансових стимулів, таких як гранти чи податкові пільги; а також просвітницькі ініціативи, спрямовані на популяризацію цифрових технологій серед малого та середнього бізнесу. Такий підхід допоможе українським компаніям адаптуватися до нових реалій, підвищити їхню конкурентоспроможність на міжнародному ринку та зробити внесок у стале економічне зростання країни.