Внутрішній контроль страховика в умовах трансформаційних змін - Нельга, Станіслав Павлович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
У статті досліджено особливості організації внутрішнього контролю в страховій організації. Розглянуто значення внутрішнього контролю як ключового інструменту забезпечення фінансової стабільності та ефективного управління страховою організацією. Проаналізовано та розкрито його сутнісну характеристику, яка зосереджена на ключових аспектах організації та забезпеченні відповідності нормативним вимогам. Зосереджено увагу на інституційних аспектах внутрішнього контролю, його основних функціях, принципах та механізмах впливу на страхову діяльність. На основі практичного досвіду визначено, що для реалізації контрольної функції страховики створюють відділи внутрішнього аудиту, спостережні ради та інші контролюючі органи і самостійно розробляють та впроваджують систему внутрішнього контролю у свою діяльність. Особливу увагу приділено сучасним викликам, пов’язаним із цифровізацією, нормативним регулюванням та управлінням ризиками в страхуванні. Визначено роль внутрішнього контролю у зміцненні конкурентоспроможності страховиків. В умовах стрімких трансформацій змін, внутрішній контроль страховика є важливим інструментом для розвитку пріоритетних напрямів страхової справи. Його подальше вдосконалення потребує оновлених системних досліджень, що враховують специфіку страхової діяльності та спрямовані на підвищення ефективності страхового нагляду на макро- та мікрорівнях. Дане дослідження базується на нормативно-правових, законодавчих актах, наукових напрацюваннях вітчизняних та зарубіжних фахівців, використовує структурний, узагальнюючий та абстрактно-логічний методи аналізу.