Трансформація ринку праці України під впливом інтеграційних процесів у глобальній економіці - Баннікова, Катерина Борисівна; Артюшок, Костянтин Андрійович; Агєєва, Ірина Вікторівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Еволюція українського ринку праці під впливом інтеграційних процесів у світову економіку є надзвичайно важливим питанням для господарського та соціального розвитку країни. Внаслідок зміцнення зв’язків України з міжнародними системами торгівлі, зокрема через партнерські угоди, іноземні інвестиції та трудову міграцію, на національному ринку праці, відбуваються значні структурні зміни. Метою цього дослідження є аналіз основних тенденцій перебудови трудової галузі України, виявлення основних чинників змін та оцінка впливу глобальної інтеграції на такі аспекти, як структура зайнятості, рівень заробітної плати та мобільність робочої сили. Методи. У роботі застосовано методи аналізу наукової літератури, структурний аналіз, узагальнення, систематизації та абстрагування. Результати дослідження свідчать, що український ринок праці зазнає подвійної трансформації. З одного боку, відбувається поступовий перехід від традиційних галузей, таких як сільське господарство та важка промисловість, до високотехнологічних секторів, сфери послуг та цифрової економіки. З іншого – трудова міграція впливає на тенденції зайнятості, оскільки значна кількість кваліфікованих і некваліфікованих працівників прагнуть знайти кращі можливості за кордоном, що призводить до дефіциту робочої сили на внутрішньому ринку праці. Прямі іноземні інвестиції та розширення міжнародної торгівлі сприяють створенню нових робочих місць у певних секторах, проте економічна нестабільність та геополітичні ризики продовжують генерувати виклики для стабільності ринку праці. Аналіз демонструє зростання попиту на фахівців у галузі ІТ, інженерії, фінансів та охорони здоров’я, тоді як традиційні сектори економіки постають перед скороченням робочої сили через автоматизацію та глобальну конкуренцію.