Політико-економічні аспекти застосування стратегії диверсифікації в індустрії гостинності - Худо, Володимир Володимирович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена потребою у формуванні стійких стратегій розвитку підприємств індустрії гостинності в умовах політичної та економічної нестабільності, що супроводжується трансформацією ринку, зниженням споживчого попиту та ускладненням доступу до ресурсів. За таких умов стратегія диверсифікації розглядається як ключовий інструмент забезпечення адаптивності, стійкості та конкурентоспроможності підприємств. Метою статті є обґрунтування ролі політико-економічних чинників у формуванні та реалізації стратегії диверсифікації в індустрії гостинності з огляду на сучасні виклики і трансформації ринкового середовища, а також розроблення науково-практичних підходів до підвищення ефективності цієї стратегії в умовах нестабільності. У процесі дослідження застосовано загальнонаукові методи аналізу, синтезу, узагальнення, системного підходу та порівняння для вивчення зовнішніх чинників впливу і стратегічних реакцій бізнесу. Установлено, що ефективність диверсифікаційної стратегії значною мірою залежить від регуляторного середовища, доступності фінансування та рівня залучення до міжнародної співпраці. Виявлено, що основними бар’єрами до впровадження диверсифікації є нормативна фрагментарність, інвестиційна обмеженість, нестабільність попиту, інфраструктурна нерівномірність і дефіцит кваліфікованих кадрів. Схарактеризовано практичні приклади диверсифікаційних рішень у національному й міжнародному контекстах, що дозволяє конкретизувати чинники успішної реалізації стратегій. Акцентовано на потребі інституційної взаємодії між державою та бізнесом у процесі формування стійких управлінських моделей. Доведено, що в умовах кризи стратегії диверсифікації потребують підтримки через державну політику, спрямовану на спрощення процедур, розвиток локальних ініціатив і партнерських форматів. Практична цінність полягає у визначенні пріоритетних напрямів розвитку гнучких моделей управління в секторі гостинності, що можуть реалізовуватись як через державну політику, так і завдяки ініціативам самих підприємств, партнерським форматам і міжнародній підтримці, незалежно від ефективності державного втручання. Перспективи подальших досліджень полягають у створенні адаптивної моделі стратегічного планування з урахуванням мультифакторного середовища ризику.