Кризові інновації: трансформація автотранспорту України під впливом війни - Кущ, Артем Андрійович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
У статті відзначається інноваційний розвиток автомобільного транспорту України в умовах військового стану як критично важливий напрям забезпечення стійкості та ефективності транспортної системи. Актуальність теми зумовлена кардинальною зміною функціонування логістичних ланцюгів, руйнуванням інфраструктури, зростанням безпекових ризиків та забезпечення адаптації галузі до кризового середовища. Методом дослідження є теоретичне обґрунтування трансформаційних процесів у сфері автотранспорту в умовах війни, виявлення інноваційних практик, які сприяють стабільному функціонуванню галузі, та визначення їхнього потенціалу в післявоєнному відновленні. У процесі дослідження застосовано комплексний підхід, який поєднує аналіз сучасних наукових джерел, монографічних праць, практичного досвіду українських транспортних підприємств, використання методу SWOT-аналізу, а також розроблення авторської аналітичної моделі тривимірної оцінки інноваційної активності, потенціалу та ефективності. Результати дослідження засвідчують, що в умовах воєнного стану ваша прискорене впровадження цифрових рішень (зокрема технологій GIS, IRMS, логістичних платформ), реорганізація транспортних потоків, формування нових підходів до управління мобільністю, а також інтеграція інструментів ризик-менеджменту в повсякденну діяльність транспортних підприємств. У межах дослідження пропонується інтегральний індекс оцінювання інноваційної ефективності транспорту (ІРІДТ), який може бути використаний як аналітичний інструмент стратегічного планування в умовах нестабільного середовища. Зроблено висновок, що впровадження адаптивних інновацій у сферу автомобільного транспорту є не лише основною потребою сьогодення, а й стратегічною умовою забезпечення ефективного відновлення економіки. Визначально в цьому контексті є роль цільової державної політики, спрямованої на підтримку інноваційних процесів, цифрову трансформацію транспортної системи та зміцнення її інфраструктурної стійкості.