Нові теоретичні підходи до оцінювання бюджетних програм (підпрограм) в Міністерстві оборони України - Ратушняк, Сергій Олександрович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
В даній статті пропонуються нові теоретичні підходи до оцінювання бюджетних програм (підпрограм) Міністерства оборони України, а саме доцільність витрачання коштів передбачених для досягнення запланованих результативних показників цих програм (підпрограм). Підходи, які застосовуються сьогодні до оцінювання використання бюджетних коштів не зовсім досконалі і відображають лише фактичне їх використання та відхилення від запланованих відповідною бюджетною програмою фінансових ресурсів. Такі підходи не повністю відображають достовірність даних у процесах оборонного планування, бюджетування та фінансового забезпечення Збройних Сил України, що підтверджує актуальність в роботі підходів. Відображено, що оцінювання це процес, результатом якого є визначена конкретна оцінка ефективності бюджетної програми (підпрограми), яка визначається за допомогою необхідних показників та певний період (стадію) бюджетного процесу. Саме оцінка дає можливість приймати належні управлінські рішення для організації та проведення відповідних заходів за бюджетною програмою (підпрограмою), подальшого її планування і фінансування. Запропоновані підходи надають можливість якісного і кількісного оцінювання використання бюджетних коштів в Міністерстві оборони України та виявляти можливі недоліки у процесі їх планування для усунення або запобігання цих недоліків як у процесі виконання програм так і при формуванні перспективних заходів оборонного планування та фінансового забезпечення Збройних Сил України. Разом з тим, для більш прозорого відображення процесу бюджетування в умовах обмежених фінансових ресурсів та повномасштабного вторгнення рф в Україну, дані підходи до оцінювання використання бюджетних коштів в Міністерстві оборони України дають можливість визначати оцінку використання цих коштів на виконання (планування) бюджетних програм (підпрограм) Міністерства оборони з урахуванням коефіцієнту вартості життєвого циклу предмету закупівлі, коефіцієнту ризиків використання бюджетних коштів та відповідного коефіцієнту необхідних ресурсів в умовах воєнного стану.