Антикризове управління та стратегічний розвиток туристично-рекреаційної сфери в умовах післявоєнного відновлення України - Черничко, Тетяна Володимирівна; Гладинець, Наталія Юріївна; Фединець, Мирослав Мирославович; Кашин, Артем Вікторович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
У післявоєнних умовах перед Україною постають складні виклики, що вимагають перегляду підходів до антикризового управління та стратегічного планування розвитку окремих секторів економіки. Особливого значення набуває туристично-рекреаційна сфера як потенційний драйвер соціально-економічного відновлення, здатний забезпечити мультиплікативний ефект, сприяти зайнятості, інтеграції внутрішньо переміщених осіб та формуванню позитивного міжнародного іміджу держави. Метою статті є дослідження можливостей поєднання інструментів антикризового управління з механізмами стратегічного розвитку туристично-рекреаційної галузі в контексті післявоєнної трансформації України. У роботі проаналізовано ключові виклики та ризики для відновлення туризму, включаючи руйнування інфраструктури, демографічну кризу, зниження попиту, інституційну нестабільність та регіональні диспропорції. Автори систематизували сучасні наукові підходи до посткризового відновлення туризму, зокрема з урахуванням принципів сталого розвитку, безпекових аспектів і міжсекторної взаємодії. У межах дослідження запропоновано комплекс рекомендацій для вдосконалення політики підтримки туристичного бізнесу та регіональних кластерів, що включають інституційні, фінансові, кадрові, маркетингові та інноваційні заходи. Результати дослідження дозволяють зробити висновок про доцільність інтеграції туристично-рекреаційної сфери в загальну архітектоніку державної антикризової політики як одного з інструментів сталого відновлення. Запропоновані підходи можуть стати основою для формування гнучкої, адаптивної моделі розвитку регіонів, здатної забезпечити соціальну згуртованість і економічну динаміку в умовах довготривалих викликів. Перспективи подальших досліджень доцільно зосередити на поглибленому аналізі регіональних моделей туристичного відновлення з урахуванням безпекових ризиків, вивченні ефективності застосування «зелених» технологій у відбудові туристичної інфраструктури, а також на дослідженні механізмів залучення приватних інвестицій у посткризовий період.