Роль цифрових технологій у модернізації банківського сектору та зміцненні економічної стабільності України - Рудевська, Вікторія Ігорівна; Євдощак, Володимир Іванович; Олефіренко, Тамара Володимирівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Метою дослідження є аналіз ролі цифрових технологій у модернізації банківського сектору та зміцненні економічної стабільності України в період 2020–2024 років. Досліджено зміни у структурі активів, кредитування та депозитів фізичних осіб, розвиток цифрових технологій (FinTech) та виклики, пов’язані з кіберзлочинністю на фоні посилюваного використання цифрових фінансових послуг. Для досягнення поставленої мети використано статистичні дані Національного банку України, зокрема щодо кількості банків, обсягів активів, кредитів, депозитів, а також показників цифровізації: кількості користувачів цифрових банківських сервісів, обсягів безготівкових операцій та рівня інвестицій у фінансові технології. Методологічною основою дослідження були методи узагальнення, аналізу, синтезу та порівняння. Результати дослідження свідчать, що впродовж аналізованого періоду активи банківської системи України демонстрували стійке зростання, досягнувши 3 258 508 млн грн. на грудень 2024 року, що підтверджує стабільність та поступальний розвиток сектору. Водночас спостерігається негативна тенденція до зменшення кількості банків, що вказує на процеси виведення банківських установ з ринку. Обсяг кредитів, наданих фізичним особам, збільшився на 2%, а сума депозитів також продовжує зростати, що вказує на підвищення довіри населення до банківської системи. Обсяг інвестицій у цифрові технології збільшився в чотири рази, що підтверджує високий інтерес до розвитку таких інновацій, як блокчейн, штучний інтелект і мобільні платформи для безготівкових розрахунків. У висновках зазначено, що ефективне використання цифрових технологій у процесах модернізації банківського сектору сприяє зміцненню економічної стабільності України та забезпеченню прозорості діяльності фінансових установ. Таким чином, саме динамічний розвиток цифрових технологій і перехід до безготівкової економіки є визначальними чинниками трансформації банківського сектору, які водночас зумовлюють нові загрози у сфері кібербезпеки, що потребує системного вдосконалення механізмів захисту фінансової інфраструктури.