Посилення економічної безпеки бізнес-структур на засадах інноваційних hr-технологій - Горбатюк, Олександр Вікторович; Волянська-Савчук , Леся Вікторівна; Зелена , Марія Іванівна; Баксалова , Ольга Михайлівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
В умовах суспільно-економічної трансформації сучасні бізнес-структури зустрічаються з численними викликами, які впливають на їхню економічну безпеку. У зв’язку з цим важливим інструментом посилення економічної безпеки є ефективне управління людськими ресурсами із застосуванням інноваційних HR-технологій. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та практичне визначення напрямів посилення економічної безпеки бізнес-структур шляхом впровадження інноваційних HR-технологій, які сприяють збереженню людського капіталу, підвищенню адаптивності персоналу до кризових умов та формуванню ефективної системи управління кадровими ризиками в умовах цифрової трансформації. Методи. У процесі дослідження було застосовано комплекс загальнонаукових, спеціальних та економіко-статистичних методів, які забезпечили системний підхід до аналізу економічної безпеки бізнес-структур та ролі інноваційних HR-технологій у її зміцненні. Результати дослідження свідчать, що в умовах цифрової трансформації, соціально-економічної нестабільності та дефіциту кваліфікованого персоналу питання економічної безпеки бізнес-структур вимагає переосмислення з урахуванням ролі HRM-компонента. Проведене узагальнення теоретико-методологічних підходів та значну увагу приділено практичному досвіду впровадження HRM-рішень у вітчизняних та міжнародних компаніях. Підтверджено доцільність і необхідність комплексного наукового підходу до вивчення HRM як складової економічної безпеки, що дозволяє підприємствам посилити свою стійкість, ефективніше реагувати на ризики та стратегічно управляти людським капіталом. Висновки. Встановлено, що в умовах цифрової трансформації, соціальної нестабільності та дефіциту кадрів забезпечення економічної безпеки підприємств вимагає інтеграції HR-компоненту в систему стратегічного управління. Інноваційні HRM-технології ефективно сприяють зниженню кадрових ризиків, підвищенню адаптивності персоналу та збереженню ключових компетенцій. Аналіз вітчизняного та зарубіжного досвіду підтвердив, що інноваційно-адаптивний підхід, який поєднує цифрові HR-рішення з ризик-менеджментом, є найбільш перспективним у зміцненні внутрішньої стійкості бізнес-структур.