Ефективні кадастровий та бухгалтерський облік – важливі передумови земельного ринку, оподаткування та управління земельними ресурсами - Боровик, Петро Миколайович; Крочак, Оксана Іванівна; Коротєєв, Микола Анатолійович; Рудий , Роман Михайлович; Іванчук, Олег Михайлович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
В умовах війни проблеми кадастрового та бухгалтерського обліку земельних ресурсів вельми загострились. Це обумовлює потребу в аналізі кадастрового та бухгалтерського обліку земельних ресурсів та обґрунтуванні напрямів їх вирішення. Метою цього дослідження є аналіз вітчизняного порядку ведення кадастрового обліку земельних ресурсів, виокремлення ключових недоречностей бухгалтерського обліку земель з ціллю окреслення основних напрямів сучасного і післявоєнного врегулювання проблем кадастрового і бухгалтерського обліку земель в Україні. Методологія дослідження охоплює аналіз недоліків кадастрового і бухгалтерського обліку земель, огляд недоречностей системи обліку землі та позицій науковців, викладених в науковій періодиці, аналіз тенденцій і виокремлення ймовірних шляхів вирішення перелічених проблем. Результати дослідження демонструють, що наразі в Україні тимчасово призупинено функціонування Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно; обмежено доступ користувачам до Публічної кадастрової карти України; неповна та неточна база даних Державного земельного кадастру, а також забруднення значних земельних площ вибухонебезпечними і отруйними предметами і речовинами. Це призвело до втрати доступу до даних про земельні ділянки та самих земель, які розміщені на тимчасово окупованих територіях; руйнування та пошкодження кадастрової та технічної документації про землю; відсутності реальної інформації щодо зміни цільового призначення або якісних характеристик окремих угідь; правової невизначеності та неможливості судового захисту прав на землею. Вирішення перелічених недоліків кадастрового і бухгалтерського обліку земель потребує: повноцінного функціонування Державного земельного кадастру та функціонування Публічної кадастрової карти і місцевих геоінформаційних порталів на всій території України; повсюдної інвентаризації земель та моніторингу їх якісних характеристик; розробки та впровадження законодавчих норм, які врахують особливості сучасного і повоєнного кадастрового і бухгалтерського обліку земель.