Перспективи розвитку та впровадження інформаційних технологій в сучасний економічний простір - Ковч, Володимир Васильович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Сучасні трансформаційні процеси протікають на різних рівнях – від держави та корпорацій до середнього та малого бізнесу. Саме тому, значна увагу приділена впливу державної політики на процес цифровізації економіки, яка в свою чергу створює нові умови для розвитку бізнесу, оптимізації процесів та впровадження інноваційних технологій. Розглянуто розвиток інформаційно-комунікаційних технологій, зокрема активне використання аналітичних інструментів, мобільних рішень, хмарних технологій та соціальних мереж. Хмарні технології, як ключовий елемент цифрової трансформації займають окреме місце у працях сучасних науковців. Сучасні хмарні ресурси надають можливість користувачам отримувати безперебійний доступ до інформаційних систем із мінімальними витратами часу та коштів, що в сучасних умовах є досить важливим та перспективним. Завдяки таким технологіям суттєво знижується потреба в придбанні дорогого обладнання, розгортанні власної інфраструктури та навчанні спеціалістів. Гнучкість хмарних платформ дає можливість компаніям оперативно реагувати на зміни ринку, масштабувати ресурси відповідно до актуальних потреб та уникати зайвих витрат. Розглянуто соціально-економічні аспекти впровадження сучасних ІКТ в українське суспільство. Зокрема, порушуються питання цифрової грамотності населення, рівня доступності інтернет-інфраструктури та кібербезпеки, що стають визначальними факторами у процесі цифрової трансформації країни. Підкреслена вагомість державної підтримки у цьому напрямі. Саме наявність продуманої цифрової стратегії та відповідної законодавчої бази може забезпечити ефективне впровадження інноваційних технологій та створити умови для розвитку конкурентоспроможної економіки.