Інтелектуальні та цифрові технології управління водними ресурсами в Україні в контексті повоєнного відновлення - Мельниченко, Софія Геннадіївна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Повоєнне відновлення України відкриває можливості для модернізації та оптимізації системи управління водними ресурсами шляхом впровадження інтелектуальних і цифрових технологій. Така необхідність обумовлена значними пошкодженнями водної інфраструктури, спричиненими військовими діями, а також вже існуючими проблемами, такими як неефективний розподіл ресурсів, забруднення води та вплив зміни клімату. У процесі відбудови України інтеграція сучасних технологій може не лише відновити системи водопостачання, але й зробити їх стійкішими, адаптивними та сталими. Метою цього дослідження є вивчення ролі інтелектуальних та цифрових технологій в управлінні водними ресурсами під час післявоєнної відбудови України. Методи: аналізу наукової літератури, порівняння, узагальнення, систематизації. Результати дослідження показують трансформуючий потенціал цих технологій. ГІС-платформи забезпечують точний просторовий аналіз для планування та моніторингу проєктів відновлення, а технології Інтернету речей дають змогу відстежувати якість води та роботу інфраструктури в режимі реального часу. Моделі машинного навчання сприяють прогностичній аналітиці, дозволяючи на ранньому етапі виявляти потенційні проблеми, такі як забруднення або перебої в постачанні. Технологія блокчейн підвищує ефективність управління, забезпечуючи безпечне та прозоре ведення обліку використання води, фінансування та контролю за дотриманням законодавства. Кейси з досвіду таких країн, як Нідерланди та Сінгапур, демонструють успішне впровадження цих рішень і слугують прикладом для стратегії відновлення в Україні. Висновок цього дослідження полягає в тому, що інтелектуальні та цифрові технології є невід’ємними інструментами для управління водними ресурсами в Україні в післявоєнному контексті. Їх інтеграція вимагає вирішення таких проблем, як розрізненість даних, обмеженість технічних ресурсів та фінансові обмеження. Проте завдяки стратегічним інвестиціям, міжнародній співпраці та заходам з розбудови потенціалу Україна може подолати ці бар’єри і встановити новий стандарт сталого управління водними ресурсами.