Порівняльний аналіз витрат і прибутковості інноваційних та традиційних методів виведення бджолиних маток у США - Місяць, Олександра Сергіївна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
У статті здійснено огляд актуальних економічних і технологічних аспектів виведення бджолиних маток у США з огляду на сучасні виклики галузі та все більші потреби ринку. Метадослідження полягає в порівняльному аналізі економічних показників традиційних та інноваційних технологій виведення бджолиних маток у США з метою виявлення оптимальних стратегій матківництва для різних масштабів і виробничих умов. Методи дослідження передбачали комплексне оброблення відкритих наукових джерел, серед яких – публікації з оцінками собівартості, трудомісткості та рентабельності процесів щеплення личинок, штучного осіменіння, контрольованої інкубації та селекційних програм. Здійснено систематизацію даних, що охоплюють категорії витрат (трудові, матеріальні, інфраструктурні) та показники прибутковості (середня собівартість, ціна реалізації, питомий прибуток, обсяг виробництва, маржинальність). Результати. Встановлено, що традиційні методи матківництва забезпечують відносно низьку собівартість одиниці продукції (13–20 за спаровану матку) завдяки економії на масштабі й мінімальним капітальним вкладенням, однак характеризуються високою трудомісткістю та помірними маржинальними показниками. Інноваційні підходи, зокрема інструментальне осіменіння і контрольована інкубація, потребують значних початкових інвестицій у спеціалізоване обладнання та кваліфікацію персоналу (трудові витрати на одну матку зростають у п’ять разів і більше), але забезпечують вищий питомий прибуток завдяки продажу преміальних племінних маток за цінами до кількох сотень доларів. Водночас використання ізольованих облітників та автоматизованих систем моніторингу сприяє підвищенню виходу товарних маток і зниженню відсотка браку, що компенсує додаткові витрати. Висновки свідчать про доцільність комбінованого застосування методів матківництва: традиційні технології використовуються для забезпечення масового виробництва з мінімальними витратами, а інноваційні – для випуску продукту преміального сегмента з високою маржинальністю. Перспективи досліджень полягають у валідації та адаптації розробленої економіко-технологічної моделі в різних регіональних і масштабних умовах США на основі польових даних щодо фактичної собівартості та виходу маток.