Стратегічне управління людським капіталом у цифровій економіці - Антохов, Андрій Анатолійович; Листопад, Євген Іванович; Грачов, Дмитро Вікторович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
У статті розглянуто концептуальні засади та практичні аспекти стратегічного управління людським капіталом у контексті розвитку цифрової економіки. Метою дослідження є визначення ефективних стратегій, інструментів та механізмів управління людськими ресурсами в умовах цифрової трансформації з акцентом на підвищення конкурентоспроможності та сталості організацій. У роботі використано системну практику, порівняльний аналіз, загальнонаукові методи синтезу та абстрагування та емпіричну генералізацію. Теоретичне обґрунтування спирається на огляд сучасної наукової літератури та міжнародної практики. Під час дослідження доведено, що успішні стратегії управління людським капіталом у цифровій економіці потребують інтеграції технологічних практико орієнтованих інновацій. Встановлено, що цифровізація змінює не лише структуру зайнятості, а й критерії оцінювання потенціалу працівників, створюючи потребу у безперервному професійному розвитку та гнучких моделях компетенцій. Наголошено на значущості організаційної культури, лідерства та цифрової грамотності для формування стратегічного бачення розвитку людського капіталу. Зокрема, ідентифіковано основні перешкоди впровадження його стратегічного управління у цифровому середовищі: цифрова нерівність, опір змінам та недостатні інвестиції у розвиток працівників. Зазначено, що в цифровій економіці людський капітал є основним активом, що визначає здатність організації до інновацій та адаптивності. Стратегічне управління людським капіталом має ґрунтуватися на прийнятті рішень, орієнтованих на дані, гнучких HR-практиках та узгодженні завдань працівників із довгостроковими бізнес-цілями. Крім того, ефективні стратегії передбачають використання цифрових платформ для моніторингу результативності та залучення співробітників. Запропоновано практичні рекомендації щодо вдосконалення стратегій управління людським капіталом як на корпоративному, так і на національному рівнях, зокрема політичні напрями, що сприяють підвищенню цифрових компетенцій та гнучкості ринку праці.