Основні етапи документообігу на підприємстві та їх оптимізація - Рябикіна, Катерина Григорівна; Рябикіна, Наталія Іванівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Стаття має на меті розроблення практичних рекомендацій щодо оптимізації документообігу на підприємстві, які ґрунтуються на комплексному аналізі існуючих проблем, досвіду впровадження електронних систем та адаптації персоналу до змін, а також на оцінці економічної ефективності запропонованих рішень. Методи. У основу дослідження покладено комплексний підхід, що поєднує теоретичні, аналітичні та емпіричні методи. Для формування теоретичної бази та визначення основних понять (документообіг, електронний документообіг, цифрова трансформація) використовувалися методи аналізу та синтезу. Застосування систематизації та узагальнення дозволило опрацювати та структурувати наукові праці вітчизняних і міжнародних вчених, присвячені проблематиці управління документообігом. Для виявлення проблемних аспектів та оцінки ефективності різних підходів застосовувалися: метод порівняльного аналізу для зіставлення традиційного та електронного документообігу, а також для вивчення міжнародного досвіду впровадження СЕД; метод дедукції та індукції для переходу від загальних теоретичних положень до конкретних висновків щодо шляхів оптимізації; а також метод візуалізації для наочного представлення складних процесів у вигляді схем та таблиць. Такий підхід забезпечує об’єктивність, достовірність та практичну цінність отриманих результатів, а також дозволяє розробити обґрунтовані рекомендації щодо оптимізації документообігу на підприємстві. Результати. За результатами дослідження виокремлено схему поетапного руху документів на підприємстві. Ідентифіковано низку критичних проблем, що перешкоджають ефективній роботі підприємств, зокрема: паперову бюрократію, яка уповільнює процеси та підвищує витрати; дублювання функцій, що спричиняє плутанину та втрату прозорості; суттєві затримки в погодженні, спричинені ручними операціями; а також відсутність уніфікованих стандартів оформлення документів. Запропоновано комплексний підхід до вирішення цих викликів. Висновки. Зроблено висновок, що успішна оптимізація документообігу є багатокомпонентним процесом, який не обмежується лише впровадженням технологічних інновацій. Ключовим фактором успіху є інтеграція технологічних рішень з організаційними змінами та, що не менш важливо, належна підготовка співробітників. Дослідження також визначає напрями для подальших наукових розвідок, зокрема аналіз довгострокового впливу цифрових змін на корпоративну культуру та вивчення потенціалу інтеграції штучного інтелекту в системи управління документацією.