Економічний аналіз впровадження альтернативних джерел енергії на підприємствах морського транспорту - Ярова, Ніна Вікторівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
З огляду на зростаючі екологічні виклики та необхідність декарбонізації транспортного сектору, питання впровадження альтернативних джерел енергії в морській галузі набуває особливої актуальності. У статті досліджено економічні аспекти застосування відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) на підприємствах морського транспорту, зокрема в діяльності портів та судноплавних компаній. Особлива увага приділена аналізу потенціалу сонячної енергетики як одного з найперспективніших напрямів у цьому секторі. Інші форми ВДЕ – вітрова, біоенергія та енергія хвиль – визначено як об’єкт подальших досліджень. Метою статті є економічне обґрунтування доцільності впровадження альтернативних джерел енергії на підприємствах морського транспорту, визначення потенційних переваг і ризиків такого переходу, а також аналіз його впливу на ефективність функціонування галузі в умовах енергетичної трансформації та міжнародних екологічних зобов’язань. Методи. У дослідженні використано методи порівняльного та структурно-логічного аналізу, оцінки витрат і вигод, елементи системного підходу, а також аналіз міжнародного досвіду та законодавчих підходів до розвитку відновлюваної енергетики. Результати. Встановлено, що впровадження альтернативної енергетики, зокрема сонячної, сприяє зменшенню експлуатаційних витрат підприємств, підвищенню енергоефективності суден, зниженню енергетичної залежності та скороченню викидів шкідливих речовин. Проаналізовано успішні приклади використання ВДЕ на морських суднах (Energy Observer, Auriga Leader), де спостерігається до 40% зменшення витрат пального та зниження викидів CO₂ на 10–25%. Портова інфраструктура (Гамбург, Муґа, Лос-Анджелес) демонструє зниження викидів на 20–25% та економію електроенергії до 30% завдяки впровадженню сонячних панелей. Виокремлено бар’єри, що стримують масштабне впровадження ВДЕ в Україні, серед яких: високі капітальні витрати, обмежена державна підтримка та потреба в оновленні нормативно-правової бази. Висновки. Використання альтернативних джерел енергії, зокрема сонячної, на підприємствах морського транспорту є економічно доцільним та стратегічно виправданим. За умов активної державної політики, міжнародного партнерства та інвестиційної підтримки можливе розширення практик «зеленої» енергетики в українських портах і судноплавстві. Це, у свою чергу, сприятиме модернізації галузі, зниженню впливу на довкілля та реалізації цілей сталого розвитку.