Розвиток цінової політики в рамках комплексу маркетингу в контексті інфляційних тенденцій на прикладі статистичного аналізу торговельної компанії АТБ-МАРКЕТ в Україні - Потокі, Габор Федорович; Бачо, Роберт Йосипович; Неймет, Віктор Вікторович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Інфляційний тиск упродовж останніх років став одним із ключових чинників, що визначає розвиток роздрібної торгівлі в Україні. У таких умовах ціноутворення в межах комплексу маркетингу набуває особливого стратегічного значення, адже воно одночасно відображає реакцію підприємства на макроекономічні виклики та формує конкурентні переваги. Метою дослідження є виявлення особливостей трансформації цінової складової комплексу маркетингу під впливом інфляційних тенденцій на прикладі національної мережі дискаунтерів АТБ-МАРКЕТ. Дослідження охоплює період з 2021 року по перший квартал 2025 року та ґрунтується на кількісних методах статистичного аналізу. Емпіричну базу склали середньорічні ціни 100 товарних позицій, розподілених на чотири категорії: (1) продукти харчування та безалкогольні напої; (2) алкогольні напої та тютюнові вироби; (3) одяг і взуття; (4) предмети домашнього вжитку, побутова техніка та витрати на поточне утримання житла. Для оцінки інфляційної динаміки індекси цін АТБ-МАРКЕТ зіставлялися з офіційним індексом споживчих цін (ІСЦ) Національного банку України, що дозволило здійснити порівняльний аналіз та розрахувати коефіцієнти кореляції. Результати показали помірну (r ≈ 0,6) та статистично значущу позитивну залежність між ціновими трендами компанії та загальнонаціональними інфляційними показниками, що свідчить про загальну узгодженість цінової стратегії з макроекономічними процесами. Водночас, у 2024 році зафіксовано випадки перевищення темпів зростання цін над середнім показником по країні, що може вказувати на застосування стратегії максимізації прибутку в умовах підвищеного попиту або коливань пропозиції. Одержані результати підкреслюють необхідність подальших досліджень у напрямі комплексної оцінки взаємодії цінової політики з іншими елементами комплексу маркетингу для підвищення стійкості роздрібних мереж до інфляційних ризиків.