Угоди злиття та поглинання як чинник розвитку сучасного бізнесу в Україні - Вергелес, Вадим Владиславович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Мета статті полягає у дослідженні угод злиття та поглинання як важливого чинника розвитку сучасного бізнесу в Україні в умовах воєнних та економічних викликів. У роботі проаналізовано сучасний стан і динаміку ринку M&A, охарактеризовано основні тенденції його розвитку у 2019-2025 рр., виокремлено ключові чинники, що стимулюють або стримують угоди. Особливу увагу приділено впливу угод злиття та поглинання на конкурентоспроможність, інноваційний потенціал та інвестиційну привабливість українських підприємств. Методи дослідження базуються на поєднанні порівняльного аналізу, систематизації наукових джерел та практичних кейсів, аналізу офіційної статистики та аналітичних звітів провідних консалтингових компаній (KPMG, PwC, McKinsey). Результати дослідження показали, що ринок M&A в Україні характеризується високою волатильністю, чутливістю до глобальних економічних і політичних шоків, проте водночас – здатністю до швидкого відновлення. Встановлено, що угоди M&A можуть виступати каталізатором модернізації підприємств, посилювати їхню інноваційність, забезпечувати ефект синергії та економію на масштабі. Практичні приклади демонструють, що M&A підвищує інвестиційну привабливість компаній та зміцнює їхні конкурентні позиції. Водночас виокремлено низку обмежень – правові ризики, інтеграційні труднощі, неповну прозорість ринку та воєнні фактори, які знижують активність іноземних інвесторів. Висновки свідчать, що для підвищення ефективності ринку M&A в Україні необхідне посилення інституційної бази, вдосконалення механізмів захисту прав інвесторів, забезпечення прозорості угод та розвиток державних інструментів стимулювання (страхування воєнних ризиків, кредитні гарантії). Перспективи подальших досліджень полягають у розробці моделей оцінки синергії для українських компаній та визначенні оптимальних стратегій M&A у поствоєнний період.