Впровадження моделі маркетингової стратегії у поєднанні з базами геоданих - Поморцева, Олена Євгенівна; Наливайко, Тарас Антонович; Козиренко, Віктор Петрович; Козиренко, Світлана Іванівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
У статті розглядається актуальна проблема використання інструментів геомаркетингу для просторового аналізу ринку. Авторами проведено дослідження щодо визначення оптимального місця розташування нової торгової точки. Включення географічної інформації до маркетингового дослідження значно підвищило його якість. Обробка великих масивів описових даних щодо об’єкта та застосування геоінформаційних систем для їхньої обробки значно прискорило час та вплинуло на якість прийняття рішення. Актуальність статті полягає у застосуванні маркетингової концепції 7Р для комплексної обробки наявної інформації щодо досліджуваної торгової точки та аналізі та прогнозуванні за допомогою геоінформаціних систем різноманітних просторових даних. Предметом дослідження є ринок роздрібної торгівлі, а саме мережа будівельних гіпермаркетів «Епіцентр» у місті Харкові. Метою статті є розробка послідовності дій з пошуку оптимального розташування торгової точки. При проведенні дослідження були використанні методи системного аналізу, за допомогою яких здійснено перетворення дискретних даних у безперервну форму для подальшої обробки великих масивів геопросторових даних. Завданням статті є проведення геомаркетингового дослідження для визначення оптимальної локації гіпермаркету мережі «Епіцентр» у місті Харків. Для моделювання процесу залучення покупців до торгової точки авторами запропоновано використання гравітаційної моделі Хаффа, що дозволяє поєднувати географічні та ймовірнісні фактори, а також прогнозувати потік клієнтів із конкретних трафікоутворюючих районів. Модель Хаффа також надає можливість коригування результатів за рахунок використання додаткових даних, пов’язаних із обраним простором. У ході дослідження встановлено чіткі взаємозв’язки між елементами геомаркетингу в контексті концепції 7Р, проведено аналіз можливостей геопросторових методів у геомаркетингу та оцінено способи обробки просторових даних із застосуванням геоінформаційної системи QGIS Desktop та її модулів «Аналіз мереж» і ORS Tools. Отримані результати можуть бути використані при прийнятті рішень щодо вибору оптимальної локації для нових торгових точок, що сприятиме зниженню ризику недоотримання прибутку на ринку з просторовими обмеженнями.